В присъствието на президента на Република България Румен Радев и на Република Азербайджан Илхам Алиев в София бе подписан Меморандум за разбирателство за насърчаване на сътрудничеството между операторите на газопреносните системи на Булгартрансгаз ЕАД (България), Transgaz S.A. (Румъния), FGSZ Ltd. (Унгария), Eustream (Словакия) и държавната петролна компания на Република Азербайджан - SOCAR.

Документът бе подписан на официална церемония в София от министъра на енергетиката на Република България Росен Христов, министъра на енергетиката на Румъния Върджил-Даниел Попеску, министъра на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто, министъра на икономиката на Словашката република Карел Хирман и министъра на енергетиката на Република Азербайджан Парвиз Шахбазов. Меморандумът е по съвместната инициатива Solidarity Ring (STRING), чиято цел е повишаване на сигурността на доставките на природен газ за Европейския съюз и региона на Централна и Югоизточна Европа.

Изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов, припомни, че по инициатива на българската страна Solidarity Ring бе обявена на 1-ви октомври миналата година. „Подписването на меморандума днес потвърждава целесъобразността на инициативата и ще спомогне за незабавното осигуряване на допълнителни количества природен газ за Европа от Азербайджан по сигурен маршрут“, допълни той. Инициативата STRING предоставя жизнеспособна и ефективна възможност за диверсификация и повишаване на сигурността на доставките на природен газ за Централна, Източна и Южна Европа. Tози маршрут за доставки на природен газ до 5 млрд. куб. м./годишно може да се използва още тази есен благодарение на добре развитата газова инфраструктура в страните от региона.

"В основата на инициативата Solidarity ring са заложени сътрудничеството и солидарността. Точно когато нашите партньори имат най-голяма нужда от сигурни, надеждни доставки, от диверсификация, ние всички заедно направихме така, че да можем да я предоставим", подчерта президентът на Република България Румен Радев. "Убеден съм, че подписаният днес меморандум затвърждава по изключително силен начин нашето успешно партньорство и взаимодействие, открива нови възможности и ще доведе до повишаване на капацитета на газопреносната мрежа на нашите страни и взаимната ни свързаност", каза още той.

“Глобалните предизвикателствa, пред които сме изправени последните месеци, изискват глобални усилия. Ако искаме енергийна сигурност, трябва да работим заедно в едно направление. Днешното събитие е важна стъпка именно към това и се радвам, че България беше инициатор на този проект. Благодаря на политическата подкрепа на най-високо ниво - благодаря на президентите Радев и Алиев, че ни осигуриха стабилна платформа да осъществим този процес по подписване на днешния меморандум, както и да работим по още стратегически цели”, заяви министърът на енергетиката на Република България Росен Христов.

Във видеообръщение европейският комисар по енергетиката Кадри Симсон приветства инициативата и подчерта, че настоящият Меморандум за разбирателство между Словакия, Унгария, Румъния, България и Азербайджан е от решаващо значение: той ще предостави рамката за по-нататъшното разработване на алтернативни трасета за газовите доставки за региона, като в същото време Азербайджан доказа, че е надежден партньор на ЕС. „Тази зима доставките от страната бяха жизненоважни за гарантирането на сигурността на енергийните доставки. Комисията сериозно подкрепя бъдещите усилия да бъдат осигурени алтернативни пътища на доставка на газ от Каспийско море до Централна и Източна Европа“, допълни тя.